Regenerace po cvičení

Regenerace po cvičení

Co je to regenerace? Regenerace je přirozený biologický proces zajišťující obnovení psychických i fyzických sil vyčerpaných předchozím zatížením. Při zatížení u cvičení a tréninku dochází k únavě a k poklesu fyzických a psychických sil a vyčerpání energetických zásob. Další fází by měl být čas pro regeneraci a odpočinek. Jak tedy můžeme správně „dobít baterky“?

Regeneraci můžeme rozdělit na pasivní a aktivní.

Pasivní regenerace není závislá na naší vůli a není k ní potřeba naše fyzická aktivita. Při uvolnění svalu se automaticky nastartují mechanismy, které dostávají naše svaly zpět do „normálu“, obnovují naše energetické zdroje, zrychlují metabolismus odbourávání laktátu, který se hromadí při zátěži, a umožňují zhojení případných mikropoškození svalů.

Při aktivní regeneraci se naopak jedná o plánovanou činnost, která vede k urychlení zotavení a je u ní nutná naše fyzická aktivita. Vědomě přispíváme k urychlení pasivní regenerace. Řadíme sem důležitou takzvanou "cool down" fázi – např. strečink, lehké vyklusání po běhu, jízdu na kole/rotopedu na lehkém převodu, pomalou chůzi. Tuto fázi většina z nás často vynechává a přitom je velice důležité po cvičení tělo zklidnit a pomalu dostat do našeho „bežného nastavení“. Stejně tak nezapomínejte na důkladné zahřátí svalů a jejich protažení před cvičením. Po cvičení jde dále zařadit různá kompenzační cvičení, pilates, jógu, plavání.

Způsoby regenerace

  1. Masáže a fyzioterapie
    Masáže jsou velmi příjemným způsobem regenerace, kde si kromě mechanického prokrvení a uvolnění přetěžovaných svalů, zrychlení odbourávání laktátu a případného odstranění bolestivých bodů ve svalech, odpočinete i psychicky.
    Při zablokování svalu a výrazné bolesti je již vhodnější fyzioterapie, kterou nově nabízí i Fitness Violeta.
    Masáže můžeme také provést různými míčky, válečky nebo na stroji Rolletic ve Violetě hned po protažení po cvičení.
  2. Spánek
    Dopřejte si každý den 6-8 hodin kvalitního spánku. Každý má potřebu spánku sice jinou, ale spát méně než 6 hodin nebo více než 8 hodin denně, není dlouhodobě vhodné pro nikoho z nás.
  3. Pitný režim
    Pro doplnění tekutin je nejvhodnější čistá voda, zředěná ovocná šťáva nebo čaj. Za den bychom měli vypít kolem 2 litrů tekutin. Při fyzické zátěži se potřeba tekutin zvyšuje. Při sportu kromě tekutin ztrácíme potem i důležité minerály, proto při intenzivním a častém cvičení můžeme sáhnout i po iontových nápojích.
  4. Hydroterapie a tepelná terapie
    Do terapie vodou řadíme regenerační plavání, vířivku, studenou či teplou sprchu. Hydroterapie patří obecně k velmi oblíbeným způsobům regenerace: studená voda skvěle osvěží, zužuje cévy a tím zlepšuje cirkulaci krve, zabraňuje potencionální bolesti a otokům, urychluje hojení; teplá voda stimuluje tok krve do pokožky a bolavých svalů, čímž pomáhá odplavovat kyselinu mléčnou a tím pádem redukuje bolest. Je na každém z nás, jaká teplota vody je nám příjemná. Můžeme také v krátkých intervalech střídat teplou a studenou sprchu – končete vždy studenou vodou. Svalové napětí je možné uvolnit i návštěvou sauny (teplem) nebo naopak kryoterapií (terapie chladem).

Kdo jste si do teď po cvičení nedopřával pořádnou regeneraci, tak s tím koukejte začít. Vaše svaly to ocení a vy si u toho krásně odpočinete.

Rychlý kontakt
Tel.: 777 103 611
Jsme na sociálních sítích