Znáte body rolling?

Znáte body rolling?

Máte pocit namožených a unavených svalů nebo bolestivá a zatuhlá záda? A to ať po cvičení nebo bez něj? Pravidelně se po tréninku protahujete a ani tak se vám příliš neuleví. Tak to je na čase vyzkoušet body rolling pro uvolnění fascií.

Fascie řadíme mezi pojivové tkáně, které oddělují jednotlivé svaly (tvoří mezi nimi jakousi síť) umožňující jejich vzájemnou kluznost a zároveň také jednotlivé svaly, šlachy, klouby propojují do funkčního systému. Tento systém prostupuje celým tělem („od hlavy až k patě“ a „od povrchu těla až do hlubokých vrstev“). Fascie jsou elastické, ale fyziologicky dochází k jejich postupnému zkracování, a pokud je neprotahujeme, tak kromě zkracování dochází i k jejich tuhnutí.

Co je pro body rolling potřeba a jak ho správně provádět, abyste si nezpůsobila více škody než užitku? Základem je masážní válec (body roller), který můžete doplnit i fasciálním masážním míčkem pro části těla, u kterých není vhodné vyvinout silnější tlak válce (paže, šíje a chodidla). Pokud s rolováním začínáte, tak doporučuji používat měkký válec. Použití tvrdého válce by mohlo být ze začátku bolestivější, než je „potřeba“.

Provádění body rollingu je velice jednoduché, je však nutné dodržovat několik pravidel:

  1. pohyby na válci musí být pomalé a krátké (výjimkou je „fast rolling“ – ten je využíván před sportovní aktivitou)
  2. neprovádět rolování přes kloub
  3. pokud narazíte na bolestivé místo – na chvíli zůstaňte v této pozici a pomocí pohybů s drobným rozsahem masírujte „dopředu-dozadu“

Rolování využívá tyto 3 techniky:

  1. změna intenzity rolování – nadlehčením intenzitu snížíte (při bolesti), zatížením zvýšíte
  2. změna úhlu (tzv. převracení) – kromě rolování můžete zkusit převracení na válci ze strany na stranu
  3. změna napětí při pohybu – např. při rolování lýtka a holeně přidejte ohýbání v kotníku „pata-špička“, anebo kroužky v kotníku, při rolování předního stehenního svalu přidejte ohnutí v kolenním kloubu

Napoprvé doporučuji provádět s asistencí trenérky. Vyzkoušet můžete i stroj Rolletic, který mimo jiné uvolňuje svaly, zmírňuje celulitidu a detoxikuje organismus. Někdy rolování trochu bolí, ale výsledné uvolnění svalů a fascií a rozproudění lymfy s odplavením toxinů, rozhodně stojí za to.

Rychlý kontakt
Tel.: 777 103 611
Jsme na sociálních sítích