Jaké parametry sledovat při hubnutí?

Jaké parametry sledovat při hubnutí?

Cvičíte už nějaký pátek, ale váha se ani nehne a vy z toho začínáte být trochu nesvá? K tomu však není důvod. Proč tedy při hubnutí sledovat i něco jiného než jen váhu?

Protože při cvičení kromě redukování tělesných tuků dochází zároveň k podpoře růstu svalů, takže se mění postava, ale váha může být prakticky stejná jako před začátkem cvičení. To, že se vám mění postava k lepšímu beze změny váhy, lze vysvětlit různou hustotou svalové a tukové hmoty. Kilogram tuku může totiž být objemově až 4× větší než kilogram svalu.

Při hubnutí tedy kromě váhy (na kterou prostě všechny koukáme) sledujte i další parametry jako je procento tělesných tuků, svalové hmoty a vody v těle. Všechny tyto parametry vám na váze Tanita ve Violetě pravidelně 1× měsíčně mohou kontrolovat vaše trenérky a po analýze doporučit jak dále vést tréninky a cvičení tak, abyste byla ve správné formě.

Procento tělesného tuku je vzhledem k celkové hmotnosti dosti důležitý faktor z hlediska zdravého životní stylu a díky pravidelnému tréninku můžete měnit poměr svalů vs. tuků aniž by se vaše hmotnost změnila. Svaly hrají důležitou roli, protože fungují jako motor ve spotřebě energie. Se zvyšováním objemu vaší svalové hmoty se zároveň zvyšuje i vaše energetická spotřeba, která pomáhá snížit přebytek tělesného tuku a zhubnout zdravým způsobem. Zjednodušeně lze říct, že čím víc máme svalů, tím rychleji spalujeme. Průměrný obsah tukové tkáně u žen je v rozmezí 18-28 %. S věkem podíl tuku stoupá. U obsahu svalů se pro ženu uvádí jako optimum 25-35 % z celkové hmotnosti těla.

Celková změna poměru svalů a tuků v těle ovlivní samozřejmě i množství tělesné vody. Průměrné procento celkové tělesné vody se pro ženy pohybuje mezi 45-60 %. Osoby s vysokým procentem tělesného tuku mohou mít nižší než průměrné procento vody v těle. Jestliže snížíte množství tělesného tuku, mělo by se procento celkové tělesné vody postupně zvyšovat a tím i přiblížit uvedenému rozmezí.

Důležitější než čísla však je, abyste se cítila dobře a pravidelný pohyb a sport vás bavil.

Rychlý kontakt
Tel.: 777 103 611
Jsme na sociálních sítích