Je libo kardio nebo posilování? S BOSU zvládnete oboje!

Je libo kardio nebo posilování? S BOSU zvládnete oboje!

Bosu je balanční pomůcka, která se používá oboustranně (název BOSU je zkrácením pro „BOth Sides Up“ = oběma stranami nahoru) pro různé druhy cvičení – akčnější kardio, posilování svalů a tvarování postavy i protažení a rehabilitační cviky. Navíc ještě s bosu potrénujeme rovnováhu a stabilitu, díky čemuž na tom s ladností nebudeme jak slůňata v porcelánu.

Bosu je polokoule – z jedné strany je plochá s průměrem ideálně mezi 60-65 cm, z druhé strany je to „půlbalón“, který by měl být nafouknutý zhruba do výšky 22 cm. Přifouknutím nebo mírným vyfouknutím se dá regulovat obtížnost pro cvičení, takže BOSU zvládnou jak pokročilí, tak i úplní začátečníci. Jak bylo řečeno v úvodu, BOSU můžeme používat 2 způsoby a tím také řídit zaměření a náročnost cviků:

  1. Pevnou plochou dolů, kde slouží na principu stupínku zejména ke kardio tréninku – využívá se kombinace různých výskoků, krokových variací a výpadů, takže se poměrně rychle dostaneme do tempa. Důležité je hlídat si tepovou frekvenci. Po celou dobu cvičení jsou automaticky zapojené svaly centra těla – tzv. core, což jsou hluboké břišní a zádové svaly, svaly pánevního dna a bránice.
  2. Vypouklou stranou dolů, kde plně využijeme balančních vlastností BOSU – zlepšíme si stabilitu a koordinaci, podpoříme správné držení těla a zmírní se případné bolesti zad. Navíc výborně posílíme celé tělo, hlavně pak břišní svaly (přímý, vnější šikmý a vnitřní šikmý břišní sval) a přiblížíme se k vysněnému plochému bříšku.

Na BOSU můžeme skákat, dělat výpady, dřepy, kliky, různé vzpory, sed-lehy, přidat k cvikům činky, skákat na něm přes švihadlo – cviků je nepřeberné množství. Nechte se inspirovat na videu:

Zkusíte BOSU? V rámci kruhového tréninku máte u nás BOSU k dispozici. Spoustu cviků vám poradí naše trenérky a zároveň dohlédnou na jejich správné provedení. Vyzkoušet můžete i některou z dalších skupinových lekcí. Nebo jich zvládnete více? Ty z vás, které od 13.1. do 1.2.2020 odmakají náš „lednový víceboj“ lekcí H.E.A.T. Program, TRX, Tabata, Fit-box, VacuShape, Kruhového tréninku, budou zařazené do losování o lekce zdarma. Stačí vám k tomu zvládnout minimálně 10 lekcí – z toho 6× Kruhový trénink a 4× libovolný mix z výše uvedených. Více informací na recepci Violety.

Rychlý kontakt
Tel.: 777 103 611
Jsme na sociálních sítích